We maken op deze website gebruik van cookies. Wilt u weten wat dat betekent voor uw privacy?
Lees dan onze Privacy- en cookieverklaring. Klik hier voor een opt-out van Google Analytics op deze website.
Akkoord »

MenuNaar esj.nl

Aan de slag als Financial Engineer? Solliciteer nu »

Btw-specialist bij ESJ

Btw-specialist Kirsten Deij krijgt de ruimte
Btw: het lijkt niet zo ingewikkeld. Je betaalt en krijgt terug. Of je verlegt. Toch is de werkelijkheid complexer, zegt btw-specialist Kirsten Deij. “Neem de vrijstellingen, daar maakt de nuance het verschil.”

Kirsten studeerde Bedrijfskunde en Fiscale Economie en specialiseerde zich in Indirecte Belastingen en dan vooral de btw. Sinds eind 2017 versterkt hij als financial engineer de gelederen van ESJ. “Btw is minder abstract dan inkomstenbelastingen. Je moet in detail weten hoe de supplychain van de klant eruit ziet en wat hij doet. De gesprekken met ondernemers zijn ook altijd leuk om te doen, omdat je aansluit op hun belevingswereld.”

Fiscale Vertegenwoordiging opzetten

“Ik ben bij ESJ de btw-specialist en sta veel meer op eigen benen dan in mijn vorige baan.” Droogjes: “Als ik nu niet goed adviseer dan ligt mijn hoofd op het hakblok. Ik ben eindverantwoordelijk en daardoor kritischer geworden op mijzelf. Daarnaast werk ik nu breder. Zo zet ik nu een nieuwe dienst op: fiscale vertegenwoordiging voor buitenlandse klanten. Die ruimte krijg ik en het is hartstikke leuk om te doen.”

Weerbarstig

“De btw-regels kunnen best ingewikkeld zijn en bedrijven hebben niet altijd de juiste kennis in huis. Ik kom bij veel van die bedrijven over de vloer, wat het werk heel afwisselend maakt.” Voor vaak voorkomende vragen loopt het advies meestal via één van de collega’s, voegt hij toe. Eén dag in de week werkt de btw-specialist ook op het ESJ-kantoor in Zwijndrecht, dat veel klanten heeft in de scheepvaart. “Ik heb daar een klant die riviercruises doet op de Rijn en de Donau. Dat geeft een heel complexe btw-materie waarover een meningsverschil was met de Belastingdienst. Wij zijn er ingedoken en met een voor alle partijen passende oplossing gekomen.”

Spaanse btw-adviseur

Een ander voorbeeld betreft een ondernemer die handelt in planten in Spanje en die de Spaanse btw op de inkopen zo snel en efficiënt mogelijk wil terugkrijgen. “Dat leek alleen mogelijk door het oprichten van een Spaanse vennootschap, met als nadeel behoorlijk wat administratieve rompslomp. Samen met een Spaanse btw-adviseur hebben we de klant erop gewezen dat een aanpassing in de leveringsketen voldoende zou zijn. De klant overlegt nu met zijn afnemer over een wijziging van de leveringsvoorwaarden.”

Actief meedenken

“Dit illustreert het internationale aspect van mijn werk en het coördineren van vraagstukken met collega’s en buitenlandse btw-adviseurs (binnen Allinial Global). Dat vraagt goede interne afstemming. Voor mijzelf gaat het om creatief adviseren waarbij je actief meedenkt over de beste fiscaal gunstige oplossing.”

ESJ Campus

Kirsten heeft het prima naar zijn zin bij ESJ. “ESJ geeft mij de kans mijn persoonlijke vaardigheden verder te ontwikkelen binnen ESJ Campus. Het uitgangspunt is om de sterke punten van iemand verder te ontwikkelen. Dat is onderscheidend en dat vind ik goed: niemand kan immers alles en specialismen worden daarom steeds belangrijker, hoewel het geen zwart-witverhaal is. Als analyticus zit ik zeker niet de heel dag achter mijn PC, vanuit mijn rol kom ik automatisch in aanraking met de andere mensen, binnen en buiten ESJ.  Het is de wisselwerking die mij erg aanspreekt.”

“Wat ik doe, doe ik graag goed. Ook privé, of als ik sport. Fietsen is een manier voor mij om mijn hoofd leeg te maken en de volgende dag hier weer fris aan de start te verschijnen.”

Past dit bij jouw ambities?

Dan maken we graag nader kennis met elkaar. Ga de uitdaging aan en plan je carrière bij ESJ.
Neem voor meer informatie contact met ons op of bekijk onze vacatures.

Meer weten over wat het werken bij ESJ afwisselend en uitdagend maakt? Lees ook over het werk en de ervaringen van onze controlemanager en relatiebeheerder.

Gerelateerde artikelen

Geen vacatures missen? Stel een vacaturemelding in »