We maken op deze website gebruik van cookies. Wilt u weten wat dat betekent voor uw privacy?
Lees dan onze Privacy- en cookieverklaring. Klik hier voor een opt-out van Google Analytics op deze website.
Akkoord »

MenuNaar esj.nl

Aan de slag als Financial Engineer? Solliciteer nu »

Controlemanager bij ESJ

Audit gaat om meer dan alleen de cijfersBedrijven en instellingen in binnen- en buitenland bezoeken, bedrijfsprocessen analyseren, ondernemers en hun werknemers bevragen en samenwerken met buitenlandse accountants. “O ja, natuurlijk ook nog iets met cijfers controleren”, zegt Sander Pannekeet, controlemanager bij ESJ. “Binnenkort ga ik voor ’t eerst naar een confectiefabriek in Marokko.”

Sander werkt voor ESJ Audit dat zich richt op ‘grotere mkb-bedrijven die controleplichtig zijn vanuit wet- en regelgeving’. “Ik wilde vanaf het begin werken als accountant op de controle afdeling. Je komt bij de klanten over de vloer, je mag in de keuken kijken en allerlei interessante gesprekken voeren. Dat is compleet anders dan achter je bureau gegevens ontvangen en verwerken.”

Ruisen en schuren

“Wij kijken met een andere bril naar een organisatie. Onze focus ligt op de wet- en regelgeving. Daardoor kan het soms wat ruisen en schuren. Bijvoorbeeld wanneer wij van mening zijn dat er geïnvesteerd moet worden in IT veiligheid of in personeel, terwijl de directie daar geen budget voor vrij wil maken. Dat zijn interessante discussies. Onze intentie is dat de bestuurder/directeur-grootaandeelhouder optimaal kan ondernemen en met een gerust hart kan gaan slapen omdat aan de wettelijke kaders voldaan wordt en zijn onderneming in control is.”.

Mensenkennis

“Je moet als accountant wel een gesprek kunnen voeren en vragen durven stellen en dat ook leuk vinden. Bovendien, mensen staan vaak wat terughoudend tegenover een accountant, men ervaart het toch dat wij op zoek zijn naar fouten in hun werk. Ook als ze druk zijn, is het aan mij om ze te motiveren om tijd vrij te maken en mee te werken aan de controle. Mensenkennis is dus belangrijk in dit vak. Dat leer je in het veld.”

Controle loont

Uit de controles die wij uitvoeren volgen regelmatig correcties, bijvoorbeeld als een post door de klant abusievelijk in het verkeerde boekjaar is geboekt. Schattingsposten zijn vaak lastig omdat harde cijfers ontbreken, zegt Sander. “Daarover moet je dan in gesprek.” Soms ‘verdient’ de accountant geld voor de opdrachtgever. “We hadden een leverancier van een klant een overzicht gevraagd van alle leveringen gedurende het boekjaar. Toen bleek dat onze klant nog een creditnota van 80.000 euro te goed had.”

Alle facetten

Een ESJ audit-team bestaat uit een ‘externe’ accountant (de registeraccountant), de controlemanager/leider, een ervaren assistent en een beginnend assistent of stagiair. Sander begon zelf tien jaar geleden als stagiair bij ESJ. “Het leuke is dat je hier alle facetten van een groot kantoor hebt, terwijl we het niet zijn. Het is hier informeel met korte lijnen en met praktische ingestelde mensen. Je bent hier redelijk vrij in je doen en laten, zo lang het werk onder controle is.”

Sander is controlemanager. “De teams aansturen, de planning, het personeelsbeleid en wat commerciële activiteiten.” Sander rondt momenteel de studie voor registeraccountant af. Vorig jaar werd hij vader. Drukke tijden dus. Vrijwel dagelijks neemt hij daarom de tijd om samen met zijn vrouw te koken. “Een moment van ontspanning. Als mijn afdelingsleider ’s avonds een dringende vraag heeft, belt hij ruim na etenstijd, omdat hij weet dat ik anders nog aan het koken ben”, zegt hij met een glimlach.

Past dit bij jouw ambities?

Dan maken we graag nader kennis met elkaar. Ga de uitdaging aan en plan je carrière bij ESJ.
Neem voor meer informatie contact met ons op of bekijk onze vacatures.

Meer weten over wat het werken bij ESJ afwisselend en uitdagend maakt? Lees ook over het werk en de ervaringen van onze BTW-specialist en relatiebeheerder.

Gerelateerde artikelen

Geen vacatures missen? Stel een vacaturemelding in »